Persoonlijke hulpmiddelen

Het Givekot van de Aartshertogenlaan

givekotOp 14 juni 2013 heeft de gemeente van Watermaal-Bosvoorde haar eerste « Givekot » ingewijd! Het Givekot is een plek waar inwoners of bezoekers van een wijk de spullen/kleding die ze niet meer gebruiken kwijt kunnen. Tegelijkertijd kunnen ze een oogje werpen op wat hen interesseert en dat dan ook meenemen.

Het principe is het volgende: strips, cd’s, lp’s, vaatwerk, kleding, kaders, spelletjes, enz. krijgen een tweede leven. Je kan ook gewoon meenemen wat je nodig hebt, zonder iets te deponeren. Voorwerpen of kleren weggeven, niet weggooien of verspillen, dat zijn de basisprincipes van het Givekot.

Dit initiatief maakt onlosmakelijk deel uit van het concept duurzame en meer verantwoorde consumptie, dat de gemeente Watermaal-Bosvoorde in het kader van haar agenda 21 steunt Het Givekot is een realisatie van de dynamiek « meer banden minder goederen » die de gemeente met de inwoners uitbouwt. Deze dynamiek overkoepelt een serie andere projecten die de gemeente gelanceerd heeft zoals: Repair café (startte in oktober op het station van Watermaal), moestuinbakken op de openbare ruimte (« ongelooflijke moestuinen »), lokale uitwisselingssystemen…

Het Givekot of Givebox werd door Andreas Richter, een jonge stylist uit Berlijn in augustus 2011 uitgevonden. En kende onmiddellijk succes: er bestaan ondertussen al meer dan 30 andere Givebox. Men mag zich bedienen, zonder iets te moeten teruggeven. De basisprincipes van de Givebox zijn een tweede leven geven aan onze spullen en kleren; proberen om niets weg te gooien en te verspillen. Daarnaast zijn deze miniboetieken echte ontmoeting- en uitwisselingsplaatsen. In 2014 volgen er nog meer Givekots … Waarom niet in uw wijk?

Document acties