Persoonlijke hulpmiddelen

Leefmilieu

Hooghuis (1ste verd.)A. Gilsonplein 2
1170 B.
T. 02.674.74.32.
leefmilieu1170@wb.irisnet.be

Uurrooster vanaf 7 januari : maandag en dinsdag van 9 tot 11u30.

Hier kunt u terecht voor uw aanvragen voor een leefmilieuvergunning en voor vragen over het leefmilieu.

Wat moet u doen als u het kadaver van een vos vindt?

Raak nooit dode vossen aan. Dat geldt trouwens voor alle dode dieren. Contacteer onmiddellijk de bevoegde dienst:

  • wanneer het kadaver zich in een groene ruimte die wordt beheerd door Leefmilieu Brussel bevindt: contacteer Leefmilieu Brussel (02/775 75 75). Een gespecialiseerd team komt ter plekke en brengt het kadaver over naar een labo voor verder onderzoek.

  • Wanneer het kadaver zich op de openbare weg bevindt: contacteer de Provinciale Controle Eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (02/211.92.00).

  • Wanneer het kadaver zich bij een particulier (privé) of op een groene ruimte die wordt beheerd door de gemeente bevindt: contacteer de gemeente (milieu-ambtenaar van de gemeente).

Wat doet u bij overlast?

De zwerftochten van de vos kunnen u wel wat overlast bezorgen. Hij weerstaat bijvoorbeeld moeilijk aan de verleiding om een kippenhok binnen te dringen. En hij doet zich tegoed aan het afval in uw vuilnisbak. Toch is hij lang niet de enige die schuldig is voor het leegroven van kippenhokken of het openscheuren van vuilniszakken. Honden, katten, steenmarters en kraaien beleven daar evenveel plezier aan.

Wilt u uw kippen beschermen? Weet dan dat de vos vooral ’s nachts toeslaat. Zorg er dus voor dat u uw pluimvee ‘s nachts binnenhaalt. En zorg verder voor een stevig rasterwerk met mazen van 3 tot 4 cm. Maak het de vos extra moeilijk en plaats tegels rond uw afsluiting. U kan hier het ontwerpplan van een vosveilig kippenhok bekijken. Een vosveilig kippenhok is te bekijken in het Silexdomein, Vuursteenweg te Watermaal-Bosvoorde. Het domein is alle zaterdagen open van 09u00 tot 18u00.

Zoals bij elk wild dier trekt voedsel de vos aan. Hoe minder etenswaren u buiten laat rondslingeren, hoe kleiner de kans dat u een vos op bezoek krijgt. Laat bijvoorbeeld nooit honden- of kattenvoer in de tuin staan.
Wilt u weten wat u moet doen als uw vuilniszakken regelmatig worden opengescheurd? Neem dan contact op met de verantwoordelijke voor openbare netheid van uw gemeente.

 

Document acties