Persoonlijke hulpmiddelen

De Grote Oorlog en Watermaal-Bosvoorde

Watermaal-Bosvoorde kon de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog echt niet ongemerkt laten voorbijgaan. Na de oproep die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceerde beslisten de gemeente en enkele verenigingen om diverse projecten ter herdenking van WOI te organiseren. Het programma bestrijkt een periode van 4 jaar.  

Voor het eerst hebben de Franstalige en Nederlandstalige bibliotheken van Watermaal-Bosvoorde, Het centrum voor lokale geschiedenis, Hisciwab, het Vlaams cultureel centrum Wabo en het Frans cultureel centrum La Vénerie de handen in elkaar geslagen. Elke partner heeft specifieke acties op touw gezet wat uitmondde in een rijk en gevarieerd programma dat rond twee assen draait: de bewustwording en de herdenking enerzijds, en de wens om generaties lang sporen na te laten anderzijds. Laten we even stilstaan bij enkele grote onderwerpen.  

Inlichtingen centrum voor lokale geschiedenis (Hertogendreef 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde), T. 02.672.77.34, tilia@wb.irisnet.be.

 

Audio-wandeling 

Een affuit van machinegeweren in Le Logis, verpleegsters in het Hooghuis, eetzalen voor de opvang van wezen, een hersteloord voor blinden in Castel Fleuri  …

Ook een klein verhaal kan een grote geschiedenis onthullen.

Een audiowandeling in 14 etappes gebaseerd op de overblijfselen en de archieven van de Grote Oorlog voorgesteld en uitgevoerd door het Centrum voor Lokale Geschiedenis en Mémoire Vive/asbl Vivre chez soi met de steun van VisitBrussel en het Brussels Gewest.

De 14 capsules kunnen vanaf november gratis van de website van de gemeente worden gedownload. 

 

TentoonstellingIn de sporen van 14-18 in Watermaal-Bosvoorde 


 Hoe zag Watermaal-Bosvoorde er tijdens de oorlog van 14-18 uit? Hoe leefden de bewoners? Daarnaast komen ook de mobilisatie, het front, de wapenstilstand en het leven na de oorlog aan bod.

Treed in de sporen van Miss Gifford, lees fragmenten uit haar dagboek, krijg inzage in originele documenten, karikaturen, aanplakborden, foto’s en filmen.

In het Hooghuis van 10 tot 18 november, vernissage op 9/11.

Inlichtingen centrum voor lokale geschiedenis (Hertogendreef 2, 1170 Watermaal-Bosvoorde), T. 02.672.77.34, tilia@wb.irisnet.be.

 

Video

Persdossier

Document acties