Persoonlijke hulpmiddelen

Het geheugen van de handelszaken

In 2016 heeft Mémoire Vive, het centrum voor de lokale geschiedenis dat audiovisuele projecten van senioren van de vzw Vivre Chez Soi maakt, een tiental interviews over vroegere handelszaken gefilmd.

Gepensioneerde handelaars vertellen anekdotes en hebben het over vroeger en hoe het buurtleven van Watermaal-Bosvoorde was. Dit mondde uit in drie films over opgroeien in een familiezaak en over winkels, opgeluisterd door getuigenissen en foto’s uit privécollecties.

In functie van de wijk zal elke film elders worden gedraaid. De getuigen en het filmteam zullen bij elke voorstelling aanwezig zijn. Deze voorstellingen zijn gratis en we nodigen alvast elke inwoner uit om samen met ons een aangenaam en gezellig moment door te brengen en andere mensen te leren kennen.

De eerste film, Raconte - moi: souvenirs de commerçant: la place Keym, (duur: 41 min.) gaat over de wijk gelegen rond het voormalige Watermaalplein. Wij kijken hier naar getuigenissen van iemand van de vroegere viswinkel Tromont, de melkboerin Tina, de dochter van de kruidenierswinkel Kerckhoffs…  Onze held(in)en zijn tussen 62 en 96 jaar en allemaal opgegroeid in een familiebedrijf. Sommigen hebben de handel overgenomen. Ze vertellen over hun jeugdherinneringen die op een of andere manier met het Keymplein te maken hebben. De film wordt op 21 oktober om 19 uur in het cultureel centrum Paul Delvaux, in samenwerking met La Vénerie gedraaid. Na de film volgt een vriendschapsdrink waarbij u de gelegenheid krijgt om de tentoonstelling van oude foto’s van de handelszaken te bekijken. Deze tentoonstelling werd georganiseerd door het centrum voor de lokale geschiedenis Mémoire Vive/vzw Vivre chez Soi.

In het tweede luik ontdekken we de buurten van de Aartshertogenlaan, de tuinwijken Logis en Floréal en de Drie Linden.  Deze voorstelling gaat door op 9 december om 19 uur in de zaal van Le Logis. In het derde luik komt de Gemeentelijke Godshuisstraat en de Terhulpsesteenweg aan bod. Deze voorstelling gaat door in de lente 2018 in het Hooghuis.

Gratis toegang, reserveren is aangeraden!

Project van het centrum voor lokale geschiedenis /vzw Vivre chez Soi: info@memoire-Vive.be, T.  02.660.58.71 

Document acties