Persoonlijke hulpmiddelen

Keymmarkt

Sinds 13 december is er een nieuwe markt op het Keymplein met lokale producten en producten van korte circuits. Deze markt trekt veel volk waardoor het plein weer gonst van het leven. De klanten zien de markt als een bijkomende service naast de bestaande handelszaken. Iedere woensdag van 15 tot 20 uur.

De markt is altijd al een plaats van uitwisseling geweest. Uitwisseling van goederen, maar ook uitwisseling tussen mensen. De markt heeft een sociale functie en bevordert binding omdat veel mensen kiezen voor een andere manier van consumeren; ze wensen minder stress en meer menselijk contact. Daarnaast wensten zowel de bewoners als de gemeente een activiteit in het centrum van Watermaal-Bosvoorde te organiseren. Dit initiatief wil ook de buurthandel ondersteunen en bezoekers aantrekken die naast hun bezoek aan de markt ook kunnen gaan winkelen in de 85 nabijgelegen handelszaken.

Een tiental tuinders doen alvast mee. Zeven zullen er permanent zijn, anderen zijn vliegend, d.w.z. dat ze, bijvoorbeeld, niet komen als de draaimolen er in het voor- en najaar staat of als er andere evenementen worden georganiseerd op het plein. Het Keymplein is een markt met ambachtelijke, authentieke, kwaliteits- en seizoensgebonden producten van duurzame of biologische oorsprong, meestal van verantwoorde productie of korte circuits. Zo vindt u er biologisch fruit en groenten, kazen, appelsap, juwelen, jam, vleeswaren....   Het is best gezellig want u kunt ook ter plekke iets eten en drinken.

“Het Keymplein biedt een groot potentieel maar dat werd weinig gebruikt ” aldus de verkoper van de Poplar boerderij, een groente- en fruitproducent uit Grez Doiceau. “Momenteel zien we vooral lokale klanten en enkele nieuwsgierigen. Bovendien geloof ik echt dat we een aanvulling zijn op de bestaande handelszaken en dat we ook klanten voor anderen aantrekken. De markt als concept heeft ook een grote aantrekkingskracht: er is een groeiende vraag naar biologische producten en producten van het korte circuit. Op zondag staan we op de markt in Wiener en op donderdag in Elsene, zodat de vaste klanten altijd verse producten hebben..."

Vicky Watrin is handelaar in appelsap en heeft onlangs het Keymplein ontdekt. “Deze markt is een echte kans en sluit perfect aan op mijn product dat ambachtelijk en lokaal is (ik kom uit Luik). Het Keymplein is een leuke en ook drukke plek.”

Lara Herremans is kaasmaker en woont in Watermaal-Bosvoorde.  “Ik sta op de zondagsmarkt en ik had al eens gepolst of we niets konden organiseren op het Keymplein omdat ik wist dat de bewoners dat verwachten. Zodra ik over een woensdagmarkt hoorde spreken, was ik verkocht. Het Keymplein staat centraal en er komen heel veel bezoekers. Ik verkoop veel seizoensgebonden kazen en ik heb een niet onaanzienlijk aanbod van Belgische kazen. In het algemeen ken ik ook de producenten, omdat ik de producten bij hen ga afhalen. De andere handelaren hebben ons overigens tamelijk positief onthaald. Eigenlijk vullen we mekaar mooi aan.”

 

 

Document acties