Collectieve compostbakken en gemeenschappelijke moestuinen

Sinds 15 mei is het sorteren van voedselafval verplicht voor iedereen in Brussel, of het nu gaat om huishoudens, bedrijven of overheden. Sinds die datum is het noodzakelijk om ons organisch afval te sorteren door het naar een collectief compostvat te brengen, het in een individueel compostvat te deponeren of de oranje zak en container te gebruiken.

Collectieve compostbakken

De afgelopen jaren zijn steeds meer bewoners betrokken geraakt bij het opzetten van buurtcompostbakken, een initiatief dat bijdraagt aan de transitie van de lokale gemeenschap.

Het principe is eenvoudig: een gemeenschappelijke compostbak of compostvat gedeeld door buren, waar iedereen zijn voedselafval in kwijt kan. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de compost goed wordt gesorteerd en gedeponeerd, zodat het kan worden omgezet in een natuurlijke meststof.

In de praktijk betekent dit dat het organisch afval (keuken- en tuinafval) van verschillende huishoudens wordt gecomposteerd in een gemeenschappelijke compostbak. Deelnemers worden uitgenodigd om het composteerbare deel van hun keuken- en, indien van toepassing, tuinafval naar een locatie te brengen. Dit afval wordt dan gecomposteerd, d.w.z. behandeld zodat het kan vergaan en een natuurlijke meststof wordt.

Al snel zijn deze zones ook echte plaatsen van gezelligheid en uitwisseling geworden, die de solidariteit tussen de bewoners versterken en bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit in de buurt.

Waar kan ik gemeenschappelijke compost vinden?

Individuele composteerders

Is er geen compostvat in de buurt? Kies voor individuele organische recycling thuis!

  • Als je een terras of kleine tuin hebt, kies dan voor een ton. Deze zijn speciaal ontworpen om hermetisch afgesloten te zijn en geven geen geuren af.
  • Voor binnenshuis kun je kiezen voor een vermicomposter, ook wel bekend als een wormencompostvat.

De 100% natuurlijke compost die wordt geproduceerd door collectieve of individuele compostering is ideaal voor het bemesten van planten en moestuinen!

Gemeenschappelijke moestuinen

Wist je dat er een aantal gemeenschappelijke moestuinen zijn in Watermaal-Bosvoorde?

Deze gemeenschapsruimtes worden aangelegd door bewoners die samenkomen om groenten, fruit en kruiden te planten, te onderhouden en te oogsten. Naast het oogsten van lokale, verse en gezonde producten, verbeteren gemeenschapstuinen ook de luchtkwaliteit en het milieu door het aantal verplaatsingen te verminderen dat nodig is om voedsel te produceren en te verdelen.

Het opzetten van een collectieve moestuin vergt veel organisatie en coördinatie, waarbij de taken worden verdeeld tussen de leden op basis van hun beschikbaarheid. Als je graag nieuwe mensen ontmoet terwijl je deelneemt aan dit spannende, lonende en bevredigende initiatief, aarzel dan niet om contact op te nemen!

Waar vind ik een gemeenschappelijke moestuin?