Textielbollen
Nieuw sorteersysteem voor textielafval!
Vanaf 1 januari 2025 wordt een verandering van kracht in de regelgeving voor het sorteren van textielafval. Voortaan mag dit afval niet meer in witte zakken, maar moet het - verpakt in zakken van maximaal 60 liter - worden afgevoerd:
- in het Recypark
- in een kledingbol:
- Station Bosvoorde (ingang parking);
- Briljantstraat;
- Jospeh Wautersplein;
- Najadenlaan – Berensheide;
- Dries (nr. 17);
- Aartshertogenlaan (tegenover Aartshertogen Zuid);
- Vorsterielaan (uitgang Proxy Delhaize);
- Léopold Wienerlaan (Calypso);
- Berkenlaan - Kolonialelaan;
- Archiefstraat (Zandkeverssquare);
- Terugdrift.
Om wat voor textielafval gaat het?
Al het huishoudelijk textielafval valt hieronder (kleding, huishoudlinnen, schoenen, lederwaren en knuffeldieren). Als ze bevuild zijn (met olie, verf...), moeten ze nog steeds in een witte zak worden gedeponeerd.
Kledingbollen: en daarna?
De kledingbollen bieden een lokale service voor alle soorten kleding, lederwaren, schoenen en huishoudlinnen. De inhoud wordt vervolgens gesorteerd: schone kleding in goede staat wordt doorverkocht in tweedehandswinkels of aan mensen in nood gegeven (5%); een andere categorie gaat voor de export (55%); beschadigde stoffen kunnen worden gerecycled tot vodden of nieuw textiel (25%).
Het werk van de sociale-economieondernemingen die deze bubbels beheren, is gebaseerd op de volgende drie principes:
- respect voor het milieu: zoveel mogelijk gebruikt textiel recycleren om de bronnen beter te beschermen (85 % van het ingezamelde textiel wordt opnieuw gebruikt);
- economische impact: Per 40 ton ingezameld textiel kan er 1 arbeidsplaats worden geschapen;
- sociale meerwaarde: de opbrengst van deze activiteiten maakt het mogelijk om solidaire projecten in het leven te roepen zoals opvangtehuizen voor daklozen, opleidingen van laaggeschoolden, projecten van ontwikkelingssamenwerking … In de kringloopwinkels kunnen personen nieuw textiel en voorwerpen kopen zonder dat ze nieuwe hoeven aan te schaffen.
Enkele cijfers
Elk jaar wordt er in Europa meer dan 7.500.000 ton textiel op de markt gebracht. Deze massaproductie genereert een groeiende hoeveelheid textielafval. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest produceren alle burgers ongeveer 15.000 ton textielafval per jaar, waarvan slechts 30% apart wordt ingezameld en een tweede leven krijgt. De rest belandt in verbrandingsovens.
Hoewel er inzameloplossingen bestaan, is het beste afval het afval dat niet bestaat! Door je verbruik van nieuw textiel te verminderen, help je de milieu-impact van het Gewest te verminderen.
De Recyclerie 1170 stelt de inwoners van Watermaal-Bosvoorde in staat om tweedehands kleding van goede kwaliteit in goede staat te kopen. Door je oude kleren te schenken, maak je ruimte in je garderobe en steun je een zinvol lokaal initiatief.