Wandelingen met audiogids door de Tuinwijken

Volgend jaar vieren de tuinwijken Floréal en Le Logis hun honderdste verjaardag! Bij hun inwijding waren deze cottage-achtige huisjes in Britse stijl met hun vensters met roedeverdeling en een overvloedige en sierlijke vegetatie best revolutionair zowel vanuit architectonisch als politiek vlak. Sommige mensen vonden ze ook storend. Want de tuinwijk was veel meer dan een wijk van sociale woningen. De tuinwijk creëerde een gezonde en mooie ruimte waar kansarme gezinnen broederlijk samen leefden. Eigenlijk was ze gericht op emancipatie, en zelfs geluk.

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de tuinwijken heeft het Centrum voor Lokale Geschiedenis van Watermaal-Bosvoorde twee audiovisuele rondleidingen georganiseerd. Een voor Floréal, de andere voor Le Logis. De bezoeker volgt via smartphone een uitgestippelde route en kan luisteren naar verhalen geïllustreerd met muziek en beelden uit die tijd. Een fascinerende onderdompeling, soms ontroerend, soms grappig in de sociale geschiedenis van de jaren 20 van de vorige eeuw, met zijn utopieën en teleurstellingen.

In die tijd ontstonden overal in Europa tuinwijken. Maar het is waarschijnlijk in Watermaal-Bosvoorde dat ze het best bewaard zijn gebleven. Hun charme blijft onmiskenbaar en ze hebben ons nog veel te vertellen.

 

Scan de QR-codes

Le Logis                                                   Floréal

QRcode.png

Of download de app op https://izi.travel/fr/app en zoek Floréal of Le Logis op in de routebeschrijvingen.

 

Een samenwerking tussen het Centrum voor Lokale Geschiedenis, les Compagnons du quartier Floréal en M. Jean-Michel Briou.