Informatie voor de bewoners

Ricocheck, de lokale handelscheques van Watermaal-Bosvoorde

De moeilijke periode die wij doormaken herinnert ons eraan hoe waardevol buurtwinkels zijn. Ze zorgen voor de bevoorrading en maken onze buurten gezelliger. Ze zijn uniek en leggen de nadruk op kwaliteit, knowhow en mensen. De uitbaters van kleine winkels dragen hun beroep in het hart en staan ons ook graag te raad. Ze produceren minder verpakkingsmateriaal, er is minder transport nodig en bijgevolg stoten ze ook minder CO² uit dan de grote online verkoopplatformen.

Het is dringend noodzakelijk onze lokale bedrijven, die zwaar door de crisis zijn getroffen, te steunen en de productie, distributie en consumptie in de richting van duurzamere producten en diensten te sturen. Om de lokale economie aan te moedigen, heeft de gemeente een lokale handelscheque in het leven geroepen die kan worden besteed aan goederen en diensten in Watermaal-Bosvoorde. In ruil daarvoor verbinden de deelnemende bedrijven zich ertoe geleidelijk duurzamere producten en praktijken in te voeren.

In eerste instantie zullen deze cheques gaan naar de vrijwilligers die zich in maart 2020 met honderden tegelijk bij de gemeente hebben gemeld om hun buren te steunen of maskers te maken.

Een investering van 30.000 euro met een drievoudig voordeel: voor de lokale economische actoren (onze winkels en horeca), voor de vrijwilligers en voor het milieu. En wij hopen dat de dynamiek van de "Ricochek" op iedereen een stimulerend effect zal hebben … want hierna komt het accent te liggen op lokale economie en meer duurzame handel .

De lijst van deelnemende bedrijven zal binnenkort beschikbaar zijn!

Ricocheck