Het vliegend hert
Het vliegend hert komt tevoorschijn - Hou je ogen open!
- Nederlandse benaming: Vliegend hert
- Synoniem(en): Hertkever, Lucanus cervus
- Taxonomische indeling Ongewervelde dieren - Geleedpotigen (Atrhropoda) - Insecta - Coleoptera
- Biologische groep: Ongewervelde dieren / Insecten / Kevers
Wie is dat vliegend hert eigenlijk?
Het vliegend hert is de grootste kever in Europa (tot 9 cm voor een volwassen mannetje). Het is echter ongevaarlijk! Het leven van mannetjes en vrouwtjes is kortstondig: maximum 3 tot 4 weken nadat ze eind mei geboren werden. Het is in onze gemeente, Watermaal-Bosvoorde, dat ze talrijk voorkomen. Ze spelen een belangrijke rol in bosecosystemen, waar ze bijdragen tot de ontbinding van loofbomen.
Wat zijn zijn activiteiten?
De ontwikkeling van de larve van het vliegend hert verloopt over een lange periode (4 tot 6 jaar) in dode houtstronken, meestal dicht bij de grond. Het leven van de kever is echter vol beweging, ook al is het kortstondig (4 tot 6 weken). Bij valavond en de hele nacht lang vliegen mannetjes en vrouwtjes van boom naar boom om te paren. Vervolgens legt het vrouwtje 30 tot 40 eitjes. Zo wordt hun cyclus jaar na jaar herhaald.
Waarom is het zo belangrijk om ze te beschermen?
Het vliegend hert is een zeldzame, te beschermen soort, erkend door de Europese overheid. Nu de biodiversiteit sterk achteruitgaat, moeten we bijzonder waakzaam zijn. Omdat ze zich op de grond voortplanten, moeten we opletten dat we dode houtstronken niet verstoren. En tijdens hun nachtelijke activiteiten zouden we ze afschrikken door ze benaderen. Het komt erop aan ze te observeren met de gebruikelijke discretie.
Waar en wanneer kunnen we ze observeren?
Tussen de gemeenten van het Brusselse Gewest is Watermaal-Bosvoorde de plek waar het vliegend hert een toevluchtsoord vond dat bevorderlijk is voor zijn overleven, meer bepaald in onze twee tuinwijken (Le Logis en Le Floréal). Het is bijna onmogelijk om de ontwikkeling van larven in dode houtstronken te observeren, maar het nachtelijke bal van de rondvliegende kevers is vaak spectaculair! Panelen en merktekens op de grond geven de voornaamste observatiepunten aan, zowel bij Le Logis als bij Le Floréal, tijdens de hele activiteitsperiode.
Wil je meer weten?
Om meer te weten te komen over de vlieger, raadpleeg deze PDF
Waar kan je extra informatie vinden?
Je kan meer informatie over het vliegend hert vinden via de volgende links: