Wilde dieren
Algemene voorschriften - Verbod op het voeren van wilde dieren
Broodresten voeren aan eenden vinden we allemaal vanzelfsprekend. Maar die kilo's brood die elke dag worden binnengebracht, zomer en winter, hebben een impact op de dieren en hun omgeving.
Een kunstmatige toevoer van voedsel komt vooral ten goede aan opportunistische soorten (stadsduiven, ratten, zwarte kraaien, zwerfkatten, parkieten, vossen, Egyptische ganzen, etc.), ten koste van andere, meer kwetsbare soorten. Het voeren van deze soorten zal hun populatie doen toenemen en het ecologisch evenwicht verstoren.
Bovendien is het aangeboden voedsel niet noodzakelijk geschikt voor de dieren.
Brood is bijvoorbeeld vaak nat en niet ideaal voor vogels: het zwelt op in hun maag en kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.
En de kilo's voedsel die 'verloren' gaan in het water kunnen het ecologisch evenwicht van een vijver verstoren en de werking ervan destabiliseren.
Bij heel warm weer kan het water zelfs giftig en dodelijk worden voor de meeste dieren die erin leven. Het duurt dan maanden om het ecologisch evenwicht van de vijver te herstellen.
Regionale en gemeentelijke verordeningen verbieden het voederen van wilde dieren in openbare ruimten en plaatsen (inclusief parken en groene ruimten), met bepaalde uitzonderingen, met name in tijden van vorst. Kleine vogels in tuinen mogen tussen 1 november en 1 april gevoerd worden: geef ze geschikt zaad.
Katten zwerven door mijn buurt. Wat te doen?
Sinds 1998 heeft de gemeente, in samenwerking met de Veterinaire Vereniging voor Dierenbescherming en de bewoners, zwerfkatten gevangen genomen, behandeld en gesteriliseerd en ze vervolgens vrijgelaten op de plaats waar ze gevangen zijn genomen. Dit houdt een redelijk aantal van deze katten in de buurt.
Info: leefmilieu@wb1170.brussels - 02.674.74.34
Vossen: wat te doen in geval van overlast?
De omzwervingen van de vos kunnen vervelend zijn. Hij kan bijvoorbeeld moeilijk de verleiding weerstaan om kippenhokken te verkennen. Ze genieten ook van het afval dat ze in vuilnisbakken vinden. Maar ze zijn lang niet de enigen die kippenhokken plunderen en vuilnisbakken openbreken! Honden, katten, wezels en aasvliegen kunnen er ook wat van.
Wil je je kippen beschermen? Vossen zijn meestal 's nachts actief, dus vergeet niet om je kippen elke avond naar binnen te brengen. Kies voor de rest voor een stevige draadomheining met een maaswijdte van 3 tot 4 cm, en plaats flagstones langs de omheining. Je vindt een plattegrond van een model kippenhok in de publicaties, dat je ook kunt bezoeken op zaterdag van 9 tot 18 uur op het Domaine des Silex in Watermaal-Bosvoorde.
Zoals alle wilde dieren worden vossen aangetrokken door voedsel. Als je geen vossen op je terrein wilt, laat dan geen voedsel (bijvoorbeeld voor je hond of kat) rondslingeren in de tuin. En als uw vuilnisbakken regelmatig worden opengebroken, neem dan contact op met de zwerfvuilofficier van uw gemeente.
Info: netheid@wb1170.brussels - 02.674.74.36
Codeer je waarnemingen! Een leuke, leerzame en nuttige activiteit!
Heb je een bepaald zoogdier, vogel, insect of plant gezien?
De natuur verandert voortdurend en daarom moedigen we je aan om je waarnemingen te coderen: codeer je waarnemingen
Het coderen is snel en eenvoudig en je kunt ook de smartphone-applicaties gebruiken. Dankzij de ingebouwde GPS in je smartphone wordt de locatie van je waarneming automatisch geregistreerd. Met deze applicaties kun je ook foto's toevoegen aan je waarnemingen.