Digitale hulpmiddelen en toepassingen
Smartphones, computers, tablets, spelconsoles, GPS … we kunnen ze niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. Op internet gaan, tv kijken, communiceren op sociale netwerken, foto's delen, een treinkaartje kopen... het kan allemaal met deze tools. Daarnaast gebruiken we hoe langer hoe meer wireless verbonden voorwerpen. Sinds de lockdown hebben we gezien dat digitaal ons ook in staat stelt om verbonden te blijven, te werken. Videoconferenties zijn inmiddels voor velen een nieuwe gewoonte geworden.
Dit digitale universum groeit ook met een wonderbaarlijke snelheid. Meer dan 4 miljard mensen hebben een internetverbinding en zowel de hoeveelheid als de omvang van de uitgewisselde data nemen voortdurend toe: in 1969 konden we met 70 Kb naar de maan gaan, vandaag volstaat dit nauwelijks om een e-mail te sturen!
De verborgen kant van de digitale technologie
Deze groei heeft een enorme impact op het milieu. De ecologische voetafdruk van het digitale universum, dat zijn dan onze persoonlijke toestellen maar ook de vele servers met data, is even groot als het verbruik van een zevende werelddeel.
De zeldzame metalen die worden gebruikt bij de vervaardiging van onze smartphones, schermen en computers komen uit landen die een hoge tol betalen voor de aanwezigheid van deze grondstoffen op hun grondgebied : de lokale werkomstandigheden zijn er gewoonweg schrijnend. De impact is ook des te groter omdat de levensduur van deze apparaten zeer kort is, recyclen enkel gedeeltelijk kan en bovendien bijzonder vervuilend is.
En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen op elektromagnetische vlak. Want in ons steeds mobieler wordend universum, staat overdracht van gegevens gelijk met wifi en 3 G, 4 G en 5 G staan eraan te komen. Het gaat hier om technologieën waarvan de impact op de gezondheid en op onze natuurlijke omgeving veel vragen oproept. Voorzichtigheid in het gebruik ervan is essentieel.
Wat kunnen we eraan doen?
De digitale technologie biedt veel voordelen en dat is best handig. Dat de ecologische impact groot is, moet niet enkel de producenten aan het nadenken zetten, ook wij moeten ons gedrag aanpassen. Hier volgen enkele ideeën voor een rationeler gebruik op individueel vlak.
- Zet 's nachts je tv- en wifi-boxen uit.
- Verleng de levensduur van het materiaal, laat het herstellen indien mogelijk, ga voor tweedehands.
- Maak je mailboxen en cloud tools regelmatig schoon door onnodige documenten te wissen (zoals proefversies of mislukte foto's...).
- Schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet leest.
- Download je muziek i.p.v. online naar muziek te luisteren.
- Zip je foto's bij het delen en doorsturen als ze toch niet afgedrukt worden.
- Bekijk video’s met een lage resolutie.
- Denk na voordat je op een video klikt of deze deelt.
- Ga verstandig te werk bij het opsturen van je bijlagen en gebruik de minst zware versie.
- Typ direct een websiteadres in, in plaats van gebruik te maken van zoekmachines. Gebruik specifieke trefwoorden.
- Denk na voordat je een nieuw digitaal toestel koopt.
Hier vind je een poster met de tip om 's avonds de wifi uit te schakelen. Een klein gebaar waardoor je veel energie bespaart en de elektromagnetische belasting in je huis en die van je buren doet verminderen. Hang deze poster aan je raam zodat anderen er ook aan denken!